Baking apple crumble cake | Recipe

1/23/2016 10:37:00 μ.μ.

Hello, it's me (again). Σήμερα, μιας που είναι Κυριακή και οι περισσότεροι έχουμε πιο πολύ χρόνο και όρεξη, λέω να σας δείξω μια εύκολη συνταγή για να την φτιάξετε και εσείς αν θέλετε :) Δεν ξέρω, αλλά η μαγειρική, όταν δεν μου βγάζει μετά πολλά βρώμικα πιάτα, με χαλαρώνει πολύ και είναι κάτι με το οποίο μου αρέσει να ασχολούμαι την Κυριακή το πρωί ή το μεσημέρι. Ελπίζω να συμφωνείτε και να δοκιμάσετε και εσείς αυτή τη συνταγή. Μα καλά, δεν σας έχω πει ακόμα για τη συνταγή;;! Σήμερα φτιάχνουμε ζεστή μηλόπιτα σε μορφή κέικ με τραγανή κρούστα και γλάσσο με κανέλα...Καλό, έτσι;; Αυτή η συνταγή μου αρέσει για αρκετούς λόγους: Ένας λόγος είναι επειδή είμαι φαν της μηλόπιτας. Ένας άλλος λόγος είναι επειδή είναι πολύ εύκολη και γρήγορη συνταγή. Και τέλος, επειδή το μόνο που θα χρειαστούμε είναι 3 μπολάκια!! Τίποτα άλλο! Φυσικά μπορείτε να βάλετε στη μέση και μίξερ και άλλα ''σύνεργα'' αλλά εγώ σας το κάνω πολύ απλό και εύκολο! (Πολύ μου αρέσει όταν μια συνταγή δεν χρειάζεται μίξερ και απαιτεί πολύ λίγα πιατικά, έτσι έχω λιγότερο πλύσιμο πιάτων και απολαμβάνω περισσότερο τη διαδικασία!). Πάμε να ξεκινήσουμε σιγά σιγά..;;

Υλικά:
(Για το κέικ):
  • 175 γραμ. ζάχαρη
  • 4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • 1 αυγό
  • 120 ml γάλα (κατά προτίμηση πλήρες)
  • 225 γραμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 2 κουτ. γλυκού baking powder
  • 1/2 κουτ. γλυκού αλάτι
  • 3 πράσινα μήλα (αν δεν έχετε μπορείτε να βάλετε κόκκινα)
  • 1 κουτ. γλυκού χυμό λεμονιού
(Για το crumble topping):
  • 100 γραμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 70 γραμ. καστανή ζάχαρη
  • 60 γραμ. βούτυρο (κατευθείαν από το ψυγείο)
(Για το γλάσσο):
  • 100 γραμ. ζάχαρη άχνη
  • 4 κουτ. σούπας γάλα (κατά προτίμηση πλήρες)
  • 1 κουτ. γλυκού κανέλα
Notes:
1. Πρέπει να έχετε υπόψη σας ότι επειδή το κέικ έχει μέσα πολλά μήλα, μην περιμένετε να φουσκώσει και πολύ. Την πρώτη φορά που το έφτιαξα, όπως βλέπετε και στις φωτογραφίες, το έβαλα σε μια φόρμα για κέικ με τρύπα στη μέση και όπως βλέπετε βγήκε λίγο χαμηλό. Μπορείτε λοιπόν είτε να το βάλετε σε μια μικρότερη φόρμα για κέικ, είτε να φτιάξετε τη διπλάσια ποσότητα! Πάντως τη δεύτερη φορά έφτιαξα την ίδια ποσότητα σε μικρότερη, μακρόστενη φόρμα και βγήκε πολύ πιο φουσκωτό!
Εκτέλεση:
1. Σε ένα μπολ ρίχνουμε το αλεύρι, το αλάτι, το baking powder και ανακατεύουμε με ένα κουταλάκι για να πάει το αλάτι και το baking σε όλο το αλεύρι. Το αφήνουμε στην άκρη για την ώρα.
2. Σε ένα άλλο βαθύ μπολ βάζουμε τη ζάχαρη, το λάδι, το αυγό και το γάλα. Με ένα πιρούνι ή έναν αυγοδάρτη χτυπάμε πολύ καλά. Αν βαριέστε να το κάνετε αυτό, χτυπήστε με ένα μίξερ χειρός.
3. Σταματάμε το χτύπημα και ρίχνουμε στο μπολ το 1/3 από το αλεύρι που φτιάξαμε στην αρχή. Αφού το ρίξουμε χτυπάμε γρήγορα και δυνατά για να ομογενοποιηθεί με τα υπόλοιπα υλικά. Επαναλαμβάνουμε μέχρι να τελειώσει το αλεύρι και να έχουμε ένα ομοιόμορφο μείγμα κέικ. Το αφήνουμε στην άκρη.
4. Σειρά έχουν τα μήλα...Τα πλένουμε καλά, τα ξεφλουδίζουμε, τους βγάζουμε τα κουκούτσια και τα κοτσάνια και τα κόβουμε σε μικρά κομματάκια. Στη συνέχεια τα βάζουμε σε ένα μπολ και ρίχνουμε το χυμό λεμονιού. Ανακατεύουμε με ένα κουτάλι για να πάει το λεμόνι παντού. Αυτό θα βοηθήσει να μη μαυρίσουν τα μήλα ενώ θα δώσει και μια οξύτητα στο κέικ!
5. Ρίχνουμε τα μήλα στο μείγμα του κέικ και με ένα κουτάλι ανακατεύουμε ώστε τα κομματάκια να πάνε σε όλο το μείγμα.
6.Βάζουμε το μείγμα του κέικ σε μια βουτυρωμένη και αλευρωμένη φόρμα. Την αφήνουμε στην άκρη και πάμε να φτιάξουμε το crumble.
7. Σε ένα μπολάκι ρίχνουμε την καστανή ζάχαρη, το αλεύρι, το βούτυρο και με το χέρι μας, τρίβουμε μεταξύ τους τα υλικά για να δημιουργηθούν μικρά τρίμματα ζύμης. Ρίχνουμε τα τρίμματα ζύμης καλύπτοντας όλη την επιφάνεια της ζύμης του κέικ.
8. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για περίπου 1 ώρα. Ξέρουμε ότι έχει ψηθεί το κέικ όταν βάζουμε στη μέση του κέικ μια οδοντογλυφίδα και βγαίνει χωρίς υπολείμματα νωπής ζύμης. Όταν είναι έτοιμο το βγάζουμε από το φούρνο και το αφήνουμε να κρυώσει.
9. Όταν έχει κρυώσει, το ξεφορμάρουμε και το βάζουμε στην πιατέλα που θέλουμε. Για το γλάσσο, βάζουμε σε ένα μπολάκι την άχνη ζάχαρη, το γάλα, την κανέλα και χτυπάμε με ένα πιρούνι μέχρι να ομογενοποιηθούν. Τέλος, ρίχνουμε το γλάσσο ομοιόμορφα πάνω από το κέικ...και ''Bon appetit''!



Κάπου εδώ τελείωσε και το σημερινό post, ελπίζω να σας άρεσε! Πάντως όποτε φτιάχνω αυτό το γλυκό μένω πολύ ευχαριστημένη :) Πείτε μου στα σχόλια πως σας φάνηκε και αν θα το δοκιμάσετε! Αν το φτιάξετε και εσείς θα χαρώ να δω φωτογραφία με το κέικ σας, στο Instagram, κάνοντας με tag στη φωτογραφία (username: @ilianaa_mac ). Εμείς θα τα πούμε στο επόμενο post, μέχρι τότε...
Να περνάτε καλά και πολλά φιλιά!! 

P.S.: Και καλό υπόλοιπο Κυριακής σας εύχομαι!! :)

You Might Also Like

4 σχόλια

  1. Μου αρέσει πολύ να βλέπω συνταγές και φωτογραφίες που είναι λαχταριστές!!! <3
    http://www.studyaboutfashion.com/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αχα, συμφωνώ απόλυτα μαζί σου! Ελπίζω να τη φτιάξεις τη μηλόπιτα, είναι πολύ ωραία :) Πολλά φιλιά xx

      Διαγραφή
    2. Πολυ ωραία συνταγή!!!Ελπίζω να την κάνω σύντομα!!!!
      Φιλάκια 😘
      Αθανασία

      Διαγραφή
    3. Ευχαριστώ, χαίρομαι που σου άρεσε & όταν τη φτιάξεις να μου πεις πως σου φάνηκε, θα χαρώ να μάθω!:) Φιλιά Αθανασία xx

      Διαγραφή