Festive Christmas dinner | Blogmas 2015

12/19/2015 07:13:00 π.μ.

Στο προηγούμενο Blogmas post (το Christmas tag, διαβάστε το εδώ ) είχα απαντήσει σε μια από τις ερωτήσεις ότι το αγαπημένο μου γιορτινό φαγητό είναι το χοιρινό με δαμάσκηνα και ρύζι, που φτιάχνει η μαμά μου τα τελευταία χρόνια. Σκέφτηκα λοιόν ότι θα ήταν καλή ιδέα αν μοιραζόμουν στα φετινά Blogmas τη συνταγή για αυτό το φαγητό, για να το δοκιμάσετε και εσείς! Είναι λιγάκι πιο γιορτινό και επίσημο επειδή έχει δαμάσκηνα, που δεν τυχαίνει να τα τρώμε συχνά αλλά εμένα μου πιο πολύ θυμίζει γιορτές επειδή πρώτη φορά το έφτιαξε η μαμά μου μια Πρωτοχρονιά! Α, και μην σας προβληματίζει το πως θα είναι στη γεύση, επειδή θα έχει δαμάσκηνα...για να καταλάβετε, εμείς στην οικογένεια μου είμαστε επιφυλακτικοί με τους περίεργους συνδυασμούς και όμως όλοι ξετρελαινόμαστε όταν έχουμε αυτό το φαγητό! Είναι αρκετά εύκολο στην εκτέλεση και δεν χρειάζεται πολλά υλικά. Αν δεν θέλετε να το συνοδέψετε με ρύζι, μπορείτε να βάλετε πατάτες φούρνου ή ότι άλλο ταιριάζει στα γούστα σας! Πάμε να ξεκινήσουμε;;

ΥΛΙΚΑ:
  • 1,5 κιλό χοιρινό κρέας τηγανιά (δηλαδή σε κομματάκια)
  • 10 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1,5 ποτήρι νερού με νερό ( :P )
  • μισό κουτ. γλυκού μουστάρδα
  • μισό ποτηράκι του κρασιού με λευκό κρασί
  • 25 αποξηραμένα δαμάσκηνα (περίπου 160 γραμμ.)
  • αλάτι 
  • πιπέρι
  • ρύζι βρασμένο 
  • σταφίδες (προαιρετικά)
Notes:
1. Το ρύζι το ετοιμάζουμε σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας. Αν θέλουμε να προσθέσουμε σταφίδες, τις βάζουμε ενώ βράζει το ρύζι έτσι ώστε να μαγειρευτούν λίγο και να μαλακώσουν. Εννοείται ότι φτιάχνουμε όση ποσότητα θέλουμε (αν θέλετε να φάτε 10 πιάτα ρύζι, δεν θα σας εμποδίσω εγώ χαχα).
2. Μπορούμε να προσθέσουμε και αποξηραμένα βερίκοκα, είναι ωραίος και δοκιμασμένος συνδυασμός!
3. Αν θέλουμε στο τέλος να κάνουμε πιο πηχτή τη σάλτσα του χοιρινού, μπορούμε να προσθέσουμε περίπου μισό κουτ. γλυκού κορν φλαουρ για να δέσει.
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
1. Σε μια πλατιά κατσαρόλα βάζουμε το λαδάκι και περιμένουμε να ζεσταθεί. Ρίχνουμε το ψιλοκομμένο κρεμμυδάκι για να σοταριστεί, για περίπου 2 λεπτά, ανακατεύοντας που και που με μια ξύλινη κουτάλα.
2. Στη συνέχεια ρίχνουμε το χοιρινό, ανακατεύομε λιγάκι και το αφήνουμε 5 λεπτά να πάρει χρώμα. Εφόσον περάσουν τα 5 λεπτά, ρίχνουμε το νερό, τη μουστάρδα, το αλάτι και το πιπέρι, ανακατεύουμε καλά και σιγοβράζουμε το φαγητό για 40 λεπτά (με κλειστό καπάκι).
3. Μετά τα 40 λεπτά ρίχνουμε στην κατσαρόλα το κρασί και τα δαμάσκηνα και συνεχίζουμε τα βράσιμο για περίπου 10 λεπτά ακόμη. 
4. Τέλος, ανοίγουμε το καπάκι της κατσαρόλας και συνεχίζουμε το βράσιμο για ακόμη 5-7 λεπτά, για να δέσει ελαφρώς η σάλτσα. Σε αυτό το σημείο αν θέλετε, προσθέτετε το κορν φλαουρ.
5. Σερβίρετε με το βρασμένο ρύζι και τις σταφίδες. Καλή σας όρεξη!!




Αυτή ήταν λοιπόν η συνταγή για ένα από τα αγαπημένα μου γιορτινά φαγητά! Νομίζω ότι αξίζει μια θέση στο φετινό Χριστουγεννιάτικο τραπέζι σας!! :) Πείτε μου στα σχόλια αν σας άρεσε αυτή η συνταγή και αν θα τη δοκιμάσετε! Αν το επιχειρήσετε, μην ξεχάσετε να μου πείτε πως σας φάνηκε! Εμείς θα τα πούμε στο επόμενο (και τελευταίο!!) Blogmas post για φέτος! Μέχρι τότε...
Να περνάτε καλά και πολλά φιλιά!!

You Might Also Like

2 σχόλια