DIY Salt dough ornaments | Blogmas 2015

12/01/2015 12:44:00 π.μ.

Είναι 1η Δεκεμβρίου και αυτό σημαίνει ότι από σήμερα ξεκινάνε τα Blogmas 2015 εδώ στο blog!! Για όσους δεν ξέρετε τι είναι τα Blogmas και έχετε μείνει με μια έκφραση απορίας (?!) θα σας εξηγήσω αμέσως : Καταρχάς το ''Blogmas'' βγαίνει από το Xmas + blog = Blogmas και σημαίνει ότι από την 1η Δεκεμβρίου και μέχρι τις 25 θα μετράμε μαζί αντίστροφα για τα Χριστούγεννα!! Κάθε 2-3 μέρες θα ανεβαίνει καινούργιο post αποκλειστικά με Χριστουγεννιάτικη θεματολογία! Αν θυμάστε, πέρυσι ήταν η πρώτη χρονιά που έκανα Blogmas και η αλήθεια είναι ότι είχα πολύ άγχος και επειδή είχα και το σχολείο κυριολεκτικά έτρεχα και ξαγρυπνούσα κάθε βράδυ για να βγάλω καινούργιο post στην ώρα του (ανέβαζα μέρα παρά μέρα τότε), οπότε ναι μεν ήμουν πολύ χαρούμενη που έκανα τα Blogmas posts αλλά ήμουν στο τρέξιμο και στο άγχος. Φέτος όμως, τα έχω φροντίσει όλα από νωρίς έτσι ώστε να ανεβαίνει στην ώρα του κάθε post και να μην είμαι τόσο αγχωμένη όσο πέρυσι, για να το ευχαριστηθώ και εγώ πιο πολύ. Έχω επίσης να σας πω ότι στα φετινά Blogmas θα έχουμε πάρα πολύ ωραία θέματα και θα καλύπτουν κάθε γκάμα και γούστο. Πάρτε μια μικρή γεύση για το τι πρόκειται να ακολουθήσει: ομορφιά, μακιγιάζ, χτενίσματα, μαγειρική, κατασκευές και πολλά ακόμα!!
Στο περσινό 1ο Blogmas post σας είχα δείξει που στόλιζα το δεντράκι μου. Φέτος όμως, επειδή έχω ακριβώς το ίδιο δέντρο και το έχω διακοσμήσει με τον ίδιο τρόπο όπως πέρυσι, σκέφτηκα να κάνουμε κάτι άλλο. Οπότε σήμερα θα σας δείξω πως μπορείτε να φτιάξετε πολύ εύκολα χριστουγεννιάτικα στολίδια από αλατοζύμη! Όπως θα δείτε παρακάτω είναι πανεύκολο και πολύ διασκεδαστικό γιατί βάζετε τη φαντασία σας να δουλεύει και φτιάχνετε ότι σας αρέσει! Είναι επίσης ιδανικό αν έχετε παιδάκια/ ανιψάκια/ αδερφάκια να κάτσετε μαζί τους και να φτιάξετε στολιδάκια, θα τους αρέσει πολύ και θα τα απασχολήσετε για μερικές ώρες :) Πάμε να δούμε όμως πως θα τα φτιάξετε..:


Υλικά για αλατοζύμη:
  • 1 και 1/2 κούπα αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1/2 κούπα αλάτι
  • 1/2 κούπα νερό
  • λίγο αλευράκι για να ανοίξουμε τη ζύμη
  • 1 πλάστη
  • κουπ - πατ σε διάφορα σχέδια
  • τέμπερες για να ζωγραφίσουμε τα στολίδια (μην δοκιμάσετε με νερομπογιές, δεν θα στεγνώσει ΠΟΤΕ. Δοκιμασμένο..!!)
  • σπάγγο ή κορδέλα για να τα κρεμάσουμε στο δέντρο
Notes: 
1. Να χρησιμοποιήσετε την ίδια κούπα για να μετρήσετε την ποσότητα από κάθε υλικό.
2.Η αλατοζύμη θα γίνει σαν ζύμη για μπισκότα. Θα είναι εύκολο να την πλάσετε, να την ανοίξετε και να φτιάξετε τα στολίδια.
3.Μην φοβηθείτε ότι η αλατοζύμη θα προσελκύσει ...ανεπιθύμητους επισκέπτες (έντομα), δεν δημιουργεί τέτοια προβλήματα :)
4.Επίσης τα στολίδια από αλατοζύμη δεν χαλάνε, μπορειτε να τα φυλάξετε για αρκετά χρόνια.
5.Θα δείτε ότι όταν είναι έτοιμα τα στολίδια θα είναι αρκετά μαλακά και θα λυγίζουν εύκολα αλλά μην φοβάστε, δεν σπάνε εύκολα (δοκιμασμένο :P )
6.Μπορεί να μοιάζουν αρκετά σαν μπισκότα αλλά δεν τρώγονται! Δεν νομίζω να πάθετε κάτι αν δοκιμάσετε (χωρίς μπογιές και χρώματα εννοείται!!) απλά θα είναι πολύ αλμυρά και απαίσια, οπότε δεν υπάρχει λόγος να το ρισκάρετε.
Εκτέλεση:
1. Σε ένα μπολ βάζουμε το αλεύρι, το αλάτι, το νερό και ανακατεύουμε με τα χέρια μας μέχρι να γίνει ένα εύπλαστο ζυμαράκι που δεν θα τρίβεται (με περίπου 3 λεπτά ζύμωμα θα είναι έτοιμο!). Αν μετά από 2-3 λεπτά δείτε ότι κολλάει η ζύμη στα χέρια, ρίξτε 1 κουτ. γλυκού αλέυρι για να έρθει στην επιθυμητή σύσταση. Αν πάλι είναι πολύ στεγνό το ζυμάρι και τρίβεται ρίξτε 1 κουτ. γλυκού νερό για να γίνει όπως πρέπει.

2. Αφού είναι έτοιμο το ζυμαράκι αλευρώνουμε μια καθαρή απιφάνεια και ανοίγουμε με τον πλάστη τη ζύμη. Μπορείτε να την κάνετε όσο λεπτή ή όσο παχιά θέλετε, αναλόγως τι σκέφτεστε να φτιάξετε. Εμένα είχε περίπου 1 εκ. πάχος και έγιναν μια χαρά. Έχετε υπόψην σας ότι στο φούρνο που θα τα ψήσουμε, θα πάρουν λίγο όγκο, οπότε η συμβουλή μου είναι να μην αφήσετε τη ζύμη πολύ αφράτη.

3.Όταν ανοίξουμε τη ζύμη όσο θέλουμε, κόβουμε τα στολίδια με τα κουπ - πατ. Ακόμα και με το χείλος ένος στρογγυλού ποτηριού μπορούμε να κάνουμε πολύ ωραία σχέδια. Για παράδειγμα, στον χιονάνθρωπο και τον τάρανδο έκανα το κεφάλι τους με το ποτήρι και μετά έφτιαξα με ένα κομματάκι ζύμη τα κερατάκια και τη μύτη του ταράνδου/ τη μύτη και το στόμα του χιονάνθρωπου και τα κόλλησα προσεκτικά στο κεφάλι τους, πιέζοντας ελαφρά για να κολλήσουν καλά με το ψήσιμο!
4. Αφού έχουμε κάνει τα σχέδια που θέλουμε, ήρθε η ώρα να κάνουμε τις τρύπες για να περάσει στο τέλος η κορδέλα και να τα κρεμάσουμε. Με ένα καλαμάκι πιέζουμε πάνω - πάνω στο στολίδι και μετά βγάζουμε το καλαμάκι. Θα προσέξετε ότι ναι μεν έχει γίνει η τρυπούλα που θέλουμε, αλλά το ζυμαράκι έχει μείνει μέσα στο καλαμάκι, οπότε φυσήξτε με δύναμη από την άλλη μεριά για να ξεκολλήσει. Δεν ξέρω γιατί, αλλά μου φάνηκε αστεία διαδικασία και γελούσα όλη την ώρα :P Επίσης προσέξτε το μέρος που θα κάνετε την τρυπούλα. Θέλουμε να είναι πάνω - πάνω και όχι στη μέση για παράδειγμα, γιατί δεν θα μπορούμε να το κρεμάσουμε, δεν θα κρατάει ισορροπία :)

5. Βάζουμε σε ένα ταψί λαδόκολλα, τα βάζουμε πάνω και ψήνουμε στους 180 για περίπου 20 λεπτά. Μπορεί όταν τα βγάλετε να είναι λίγο μαλακά αλλά μετά θα σκληρύνουν. Τα αφήνουμε να κρυώσουν λίγο πριν ξεκινήσουμε να τα βάψουμε.
6. Μόλις κρυώσουν, επιστρατεύουμε μπογιές, πινέλα και φαντασία για να τα χρωματίσουμε όπως θέλουμε! Έχετε υπόψη σας ότι θέλουν αρκετές ώρες για να στεγνώσουν. Μπορείτε βέβαια να επιταχύνεται λιγάκι τη διαδικασία, στεγνώνοντας με ένα πιστολάκι αλλά και πάλι θα πάρει ώρα να στεγνώσουν.




7. Τέλος, εφόσον έχουν στεγνώσει, μένει μόνο να τους περάσουμε την κορδέλα/σπάγγο. Βρήκα ένα τρόπο για να περάσετε την κορδέλα έτσι ώστε  το στολίδι να φαίνεται πιο ωραίο και να είναι πιο σταθερό πάνω στο δέντρο. Αρχικά κόβετε το διπλάσσιο σπάγγο απ' ότι θα βάζατε για το καθένα. Το διπλώνετε στα δύο και το περνάτε από την τρυπούλα. Μετά περνάτε τις ''μονές'' άκρες μέσα από τη θηλιά που θα έχει δημιουργηθεί, τραβάτε τις ''μονές'' άκρες, κάνετε έναν κόμπο και ένα φιογκάκι και είναι έτοιμα να τα στολίσετε! Είναι εύκολος ο τρόπος που σας είπα για να περάσετε την κορδέλα/ σπάγγο, απλώς δεν είμαι σίγουρη αν έτσι όπως το είπα έγινε κατανοητό. Anyway, όπως και να επιλέξετε να περάσετε την κορδέλα, είναι έτοιμα για στόλισμα!!









Αυτό ήταν λοιπόν το χριστουγεννιάτικο DIY που είχα να σας δείξω. Κάπου εδώ τελείωσε και το 1ο Blogmas post για το 2015! Είμαι πολύ ενθουσιασμένη για αυτά που θα ακολουθήσουν, ελπίζω να είστε και εσείς!! Τώρα που μάθατε πως να φτιάχνετε και να χρησιμοποιείτε την αλατοζύμη, αφήστε τη φαντασία σας να κάνει όλα τα υπόλοιπα!! Αυτά τα στολίδια είναι επίσης πολύ καλή ιδέα για να κάνετε δωράκια φέτος τα Χριστούγεννα, σίγουρα θα εκτιμήσουν πολύ όλοι ότι αφιερώσατε κόπο και χρόνο για να τους φτιάξετε κάτι. Ελπίζω λοιπόν να σας άρεσε αυτο το post! Πείτε μου στα σχόλια πως σας φάνηκε και αν θα δοκιμάσετε να φτιάξετε κάτι με αυτό τον τρόπο! Επίσης, αν φτιάξετε στολίδια με αλατοζύμη, θα χαρώ να δω τις δημιουργίες σας ανεβάζοντας μια φωτογραφία στο Instagram και κάνοντας με tag (username: @ilianaa_mac )! Αυτά από εμένα, εμείς θα τα πούμε στο επόμενο post (σε 2-3 μέρες, έχετε το νου σας!!), μέχρι τότε...
Να περνάτε καλά και πολλά φιλιά!!

You Might Also Like

2 σχόλια