How to take care of succulents | Top 10 Tips
3/04/2016 07:05:00 π.μ.TIPS:
1. Αρχικά ξεκινάμε με το να ξεκαθαρίσουμε ότι: δεν είναι όλα τα είδη ίδια. Θα έχετε δει και μόνοι σας ότι υπάρχουν παχύφυτα με διαφορετικά σχέδια, διαφορετικά φύλλα και διαφορετικά χρώματα. Υπάρχουν αυτά που μεγαλώνουν σαν αγκαθάκια και είναι συνήθως μοβ/γκρι με άσπρες βούλες, υπάρχουν όμως και άλλα που είναι εντελώς πράσινα, με αγκάθια ή χωρίς.
2. Όταν έρθει η ώρα να επιλέξετε ποια παχύφυτα θα αγοράσετε για το σπίτι πρέπει να αποφασίσετε αν θα τα έχετε σε εξωτερικό χώρο (μπαλκόνι, αυλή) ή θα τα έχετε μέσα στο σπίτι, διότι διαφορετικό είδος επιβιώνει μέσα στο σπίτι και διαφορετικό είναι ιδανικό για εξωτερικούς χώρους. Για να ξέρετε πως να επιλέξετε το σωστό είδος θα θυμάστε το εξής: Τα παχύφυτα που έχουν μοβ/γκρι/μπλε/πορτοκαλί χρώμα είναι ιδανικά για εξωτερικούς χώρους. Τα παχύφυτα που έχουν πράσινο χρώμα επιβιώνουν πάρα πολύ καλά μέσα στο σπίτι.
3. Πέρα από τα παχύφυτα που μπορείτε να έχετε μέσα στο σπίτι, μπορείτε επίσης να επιλέξετε τον κάκτο και την αλόη, τα οποία επιβιώνουν εξίσου καλά σε εσωτερικό χώρο. Βέβαια να είστε πολύ προσεκτικοί όταν αποφασίσετε να στολίσετε φυτά με αγκάθια μέσα στο σπίτι, γιατί με μια άγαρμπη κίνηση μπορεί να πέσετε πάνω και μετά....άουτς.
4. Όταν αποφασίσετε να πάρετε μερικά παχύφυτα για μέσα στο σπίτι, να φροντίσετε να είναι σχετικά μακριά το ένα με το άλλο, όχι δίπλα δίπλα, διότι θέλουν χώρο για να ''αναπνεύσουν''. Αν όμως τα έχετε τελικά σε εξωτερικό χώρο, δεν υπάρχει πρόβλημα αν είναι κολλητά μεταξύ τους.
5. Γενικά χρειάζονται ζεστό περιβάλλον για να αναπτυχθούν σωστά, αλλά το χειμώνα μην τα βάζετε πολύ κοντά σε καλοριφέρ ή άλλα τόσο ζεστά σημεία γιατί υπάρχει κίνδυνος να πάθουν ''εγκαύματα''!
6. Εφόσον είναι φυτά που φυτρώνουν στις ερήμους, καταλαβαίνετε ότι θέλουν αρκετό φως. Αν αποφασίσετε να τα έχετε μέσα στο σπίτι, θα πρέπει να τα έχετε σε ένα σημείο κοντά σε παράθυρο, για να μπαίνει πολύ φως. Θα πρέπει για τουλάχιστον 5-6 ώρες τη μέρα να είναι σε ένα σημείο που πέφτει το φως του ηλίου. Προσοχή όμως, μη τα αφήσετε να εκτεθούν στον ήλιο πολλές παραπάνω ώρες γιατί υπάρχει πάλι κίνδυνος για ''εγκαύματα''!
7. Γενικά χρειάζονται λίγο νερό, μιας και είναι ήδη σκληραγωγημένα από τις ξηρασίες τις ερήμου. Βέβαια τη φράση ''χρειάζονται λίγο νερό'' μπορεί κάποιος (όπως εγώ στην αρχή) να την παρανοήσει και να τη μεταφράσει ως ''πότισε τα όποτε το θυμάσε'', δυστυχώς όμως έτσι δεν θα κρατήσουν. Τα παχύφυτα το χειμώνα, θέλουν πότισμα περίπου κάθε 2 εβδομάδες. Ρίχνουμε τόσο νερό ίσα ίσα ώστε να γίνει το χώμα λιγάκι νωπό. Καταλαβαίνουμε ότι θέλουν πότισμα όταν έχει ξεραθεί εντελώς το χώμα τους. Τους καλοκαιρινούς μήνες τα ποτίζουμε 1 φορά την εβδομάδα, γιατί λόγω ζέστης το χώμα ξεραίνεται πιο γρήγορα. Πάλι ποτίζουμε με τόσο νερό ώστε να γίνει λιγάκι νωπό το χώμα. Μην υπερβάλλετε με το νερό, θέλει μέτρο γιατί αλλιώς θα σαπίσουν τα φυτά!
8. Αν βλέπετε να κιτρινίζουν και να μαραίνονται τα φύλλα που είναι κάτω-κάτω, δηλαδή πιο κοντά στο χώμα, μην ανησυχήσετε. Δεν σημαίνει ότι το φυτό ''πεθαίνει'', αντιθέτως είναι πολύ φυσιολογικό να συμβαίνει αυτό. Αν θέλετε, μπορείτε απλώς να τα κόψετε προσεκτικά με ένα ψαλίδι. Πρέπει να ανησυχείτε αν δείτε ότι μαραίνονται τα φύλλα που είναι πάνω-πάνω, στην κορυφή του φυτού, διότι αυτό δεν είναι καλό σημάδι, σημαίνει ότι κάτι δεν πάει καλά.
9. Τώρα ήρθε η ώρα να ξεκαθαρίσουμε κάτι πολύ σημαντικό: τα terrarium ή οι γλάστρες που δεν έχουν τρύπες από κάτω, για να φεύγει το περιττό νερό, δεν κάνουν καλό στα φυτάκια!! Μπορεί το terrarium να είναι όμορφο, εντυπωσιακό διακοσμητικό, αλλά στην πραγματικότητα είναι αργός θάνατος για το φυτό που είναι μέσα! Το ίδιο ισχύει και για τις γλάστρες που, ναι μεν μπορεί να είναι πολύ εντυπωσιακές στο μάτι, αλλά το μόνο που κάνουν είναι να σαπίζουν αργά το φυτό! Να προτιμάτε γλαστράκια που έχουν κάποιες τρυπούλες στον πάτο και έτσι αποβάλλουν το περιττό νερό από τα ποτίσματα και αφήνουν το χώμα υγιές. Σε αντίθεση με τις άλλες γλάστρες που δεν μπορούν να διώξουν το νερό, αυτό μαζεύεται στον πάτο της γλάστρας και σαπίζει το φυτό από τις ρίζες. Πέραν του ότι είναι κρίμα να σαπίσει το φυτάκι μας, δεν είναι υγιεινό και για εμάς, ειδικά όταν το έχουμε σε εσωτερικό χώρο. Διότι το σαπισμένο νερό φέρνει...απρόσκλητους επισκέπτες, όπως μυγάκια, κουνούπια και άλλα έντομα που αρέσκονται στο σαπισμένο χώμα. Τέλειο, εε;;! Για αυτό καλύτερα μια γλαστρούλα που δεν είναι τόσο fancy αλλά είναι η κατάλληλη, παρά μια εντυπωσιακή που θα προξενήσει τόσα προβλήματα...!
10. Καταλαβαίνω απόλυτα ότι πρέπει να έχουν τα παχύφυτα σε μια γλάστρα που είναι η κατάλληλη, όπως είπαμε πιο πάνω, αλλά ας πούμε την αλήθεια, τις περισσότερες φορές αυτά τα γλαστράκια είναι πολύ απλοϊκά και βαρετά, δεν δίνουν μια ωραίο νότα στο χώρο. Το καταλαβαίνω απόλυτα, για αυτό σας έχω 2 λύσεις: 1) Αρχικά πρέπει να βάλετε το φυτό σε ένα κατάλληλο γλαστράκι με τρυπούλες για να το κρατήσουμε ζωντανό (συνήθως όταν αγοράζουμε αυτά τα φυτά, το γλαστράκι που είναι μέσα είναι ιδανικό μιας και έχει τρυπούλες). Στη συνέχεια βάζουμε το γλαστράκι με το φυτό μέσα σε μια άλλη πιο...ντελικάτη, διακοσμητική γλάστρα. Με αυτό τον τρόπο και το φυτό μας θα είναι υγιές και στη θέση της άσχημης, απλής γλάστρας θα έχουμε μια που μας αρέσει και ταιριάζει με το στυλ και το χώρο μας! (όταν το ποτίζετε να το βγάζετε από τη διακοσμητική γλάστρα, αλλιώς να φροντίζετε μετά από κάθε πότισμα να αδειάζετε το νερό που έχει πέσει σε αυτή τη γλαστρούλα). 2) Αφού θα πρέπει να συμβιβαστείτε με την απλή, αλλά ιδανική γλάστρα για το φυτάκι, τότε μπορείτε να τη διακοσμήσετε εσείς όπως θέλετε και να της δώσετε το προσωπικό σας στυλ! Έχω αφιερώσει ένα ολόκληρο post για το πως να διακοσμήσετε με απλά υλικά τα γλαστράκια σας, οπότε μπείτε εδώ για να δείτε αναλυτικά!!
Αυτά ήταν τα 10 tips/συμβουλές που είχα να σας δώσω σχετικά με το πως να διαλέξετε και αν φροντίσετε τα παχύφυτα και τους κάκτους! Πάντως, διαβάζοντας τα και εγώ είδα πόσα λάθη έχω κάνει στο παρελθόν σχετικά με τη σωστή φροντίδα τους. Ελπίζω να σας φάνηκε χρήσιμο αυτό το post! Πείτε μου στα σχόλια αν σας άρεσε (ήταν ένα διαφορετικό post από αυτά που βλέπετε συνήθως), αν σας φάνηκε χρήσιμο αυτό το post, και επίσης πείτε μου αν έχετε και εσείς στο σπίτι σας τέτοια φυτά! Α, επίσης πείτε μου στα σχόλια αν έχετε κάποια σχετική συμβουλή που δεν την έγραψα πιο πάνω, έτσι ώστε να τη δουν και άλλα άτομα! Εμείς θα τα πούμε στο επόμενο post, μέχρι τότε...
Να περνάτε καλά και πολλά φιλιά!!
2 σχόλια
Να ξέρεις ψήθηκα να πάρω ένα να κάνει παρέα με το μπαμπού μου!
ΑπάντησηΔιαγραφήΝα πάρεις!! Τώρα που το θυμήθηκα, είχα ένα μπαμπού κάποτε και (παρόλο που δεν θέλουν ιδιαίτερη) κατάφερα να το πεθάνω, είχε ξεραθεί εντελώς...καημένο μπαμού, τι σου 'μελε να πάθεις χαχα :P Πολλά φιλιά!! xx
Διαγραφή