Baking gingerbread cookies | Blogmas 2015
12/12/2015 12:17:00 π.μ.
Υλικά:
(Για τη ζύμη):
- 350 γραμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 2 κοφτές κουτ. γλυκού τζίντζερ σε σκόνη
- 1 κουτ. γλυκού κανέλα
- 1 κουτ. γλυκού μαγειρική σόδα
- 175 γραμ. κρύο βούτυρο, κομμένο σε κυβάκια
- 175 γραμ. καστανή ζάχαρη
- 90 γραμ. μέλι
- 1 μεγάλο αυγό
- λίγο αλεύρι για το άνοιγμα της ζύμης
(Για το icing):
- 400 γραμ. άχνη ζάχαρη, κοσκινισμένη
- 1 ασπράδι αυγού
- 4 κουτ. σούπας κρύο νερό
Notes:
1. Η συνταγή βγάζει περίπου 40-50 μπισκότα.
2. Η ποσότητα για το icing εμένα μου βγήκε πάρα πολύ και χρειάστηκε να πετάξω αρκετή. Αν δεν θέλετε να κάνετε υπερπαραγωγές με το στόλισμα των μπισκότων, προτείνω να φτιάξετε τη μισή ποσότητα!
3. Με αυτά τα μπισκότα συνέβη κάτι παράδοξο: Συνήθως τα μπισκότα όσο μένουν, τόσο γίνονται πιο σκληρά. Αυτά όμως, όσο καιρό έμεναν τόσο πιο μαλακά γίνονταν! Ακόμα και μερικά που τα είχα ξεχάσει στο ψήσιμο και ήταν σκληρά, όσο πέρναγαν οι μέρες, γίνονταν όλο και πιο ωραία.
4. Όταν τα βγάλετε από το φούρνο, που θα είναι ζεστά, θα σας φανούν αρκετά μαλακά. Όταν όμως αρχίσουν να κρυώνουν, θα σκληρύνουν και θα είναι όπως πρέπει! Βέβαια αν τα θέλετε υπερ-τραγανά, αφήστε τα 2-3 λεπτά παραπάνω απ' ότι λέει η συνταγή :)
Εκτέλεση:
1. Στο μίξερ βάζουμε το εξάρτημα που είναι για τις ζύμες. Στον κάδο του μίξερ ρίχνουμε το αλεύρι, το τζίντζερ, την κανέλα, τη μαγειρική σόδα και το κρύο βούτυρο. Χτυπάμε σε μέτρια ταχύτητα για περίπου 30'', μέχρι να γίνει η υφή του σαν άμμος. Όταν το πετύχουμε αυτό, αδειάζουμε το μείγμα σε ένα μπολ.
2. Στο μπολ που ρίξαμε το μείγμα με το αλεύρι, ρίχνουμε και την καστανή ζάχαρη και ανακατεύουμε απαλά με ένα κουτάλι. Όταν τελειώσουμε με το ανακάτεμα, ρίχνουμε πάλι το περιεχόμενο του μπολ, στον κάδο του μίξερ.
3. Σε ένα μικρό μπολάκι ρίχνουμε το μέλι και σπάμε μέσα το αυγό. Με ένα πιρούνι τα χτυπάμε ελαφρά για να ομογενοποιηθούν.
4. Ήρθε η ώρα να ρίξουμε το μείγμα με το μέλι στο μείγμα με το αλεύρι που είναι στο μίξερ, αλλά προσέξτε τον τρόπο: Ανοίγουμε το μίξερ σε μέτρια ταχύτητα για 1 δευτερόλεπτο και ρίχνουμε λίγο από το μείγμα με το μέλι. Κλείνουμε το μίξερ. Το ανοίγουμε πάλι για 1'' και ρίχνουμε λίγο ακόμα από το μείγμα με το μέλι και το ξανακλείνουμε. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία μέχρι να έχουμε ρίξει όλο το μείγμα από το μέλι και το αυγό.
5. Σε μια καθαρή επιφάνεια ρίχνουμε τη ζύμη που είναι σε κομματάκια (μην περιμένετε να έχει γίνει κανονική ζύμη). Μαζεύουμε όλα τα κομματάκια της ζύμης και τα πιέζουμε μαζί για να ενωθούν και να γίνουν σαν μπαλίτσα. Μετά πιέζουμε την μπαλίτσα για να ανοίξει ελαφρώς και ξαναμαζεύουμε τη ζύμη για να γίνει μπαλίτσα. Κάνουμε την ίδια διαδικασία 3-4 φορές και τέλος ενώνουμε τη ζύμη σε μια μπαλίτσα την οποία πιέζουμε ελαφρά, για να γίνει λίγο πλακέ και να ανοίξει πιο εύκολα μετά, και την τυλίγουμε με μια μεμβράνη. Την αφήνουμε στο ψυγείο για περίπου 15 λεπτά για να ξεκουραστεί.
6. Σε μια καθαρή και καλά αλευρωμένη επιφάνεια, βάζουμε τη ζύμη και ήρθε η ώρα να την ανοίξουμε. Αλευρώνουμε και τον πλάστη για να μην κολλάει στη ζύμη και την ανοίγουμε έτσι ώστε να έχει περίπου μισό εκατοστό πάχος. Θυμηθείτε να γυρίζεται συχνά τη ζύμη γύρω γύρω (αριστερά-δεξιά) για να αποφύγετε το να κολλήσει στην επιφάνεια.
7. Όταν είμαστε ικανοποιημένοι με το άνοιγμα της ζύμης ήρθε η ώρα να βγάλουμε τα κουπ - πατ και να αρχίσουμε να κόβουμε τα μπισκοτάκια σε ότι σχήμα μας αρέσει! Ακόμα και να μην έχετε κουπ - πατ, μην ανησυχείτε: και το χείλος ενός ποτηριού είναι μια χαρά για όμορφα, στρογγυλά μπισκοτάκια! Σε ένα μικρό μπολάκι βάζουμε λίγο από το αλεύρι και βουτάμε μέσα τα κουπ - πατ πριν τα χρησιμοποιήσουμε. Αυτό θα βοηθήσει να βγαίνουν εύκολα και γρήγορα, χωρίς να χαλάει το σχήμα τους.
8. Βάζουμε τα μπισκότα σε ένα ταψί με αντικολλητικό χαρτί (αφήστε λίγο χώρο μεταξύ τους γιατί θα φουσκώσουν ελαφρώς) και τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 16-18 λεπτά. Μόλις ψηθούν τα αφήνουμε να κρυώσουν εντελώς.
Όσο περιμένουμε να κρυώσουν, ας φτιάξουμε το icing για τη διακόσμηση...:
1. Στον κάδο του μίξερ ρίχνουμε την κοσκινισμένη άχνη ζάχαρη μαζί με το ασπράδι του αυγού και ξεκινάμε να τα χτυπάμε σε μέτρια ταχύτητα. Μετά από 30'' ρίχνουμε μέσα 3 κουτ. σούπας (για αρχή) κρύο νερό και χτυπάμε σε δυνατή ταχύτητα. Αν δούμε ότι το icing είναι πολύ σφιχτό και γίνεται σαν ζύμη, ρίχνουμε ακόμα 1 κουτ. σούπας κρύο νερό. Αν από την άλλη γίνει το μείγμα πολύ ρευστό, προσθέτουμε λίγη ακόμη άχνη ζάχαρη.
2. Συνεχίζουμε το χτύπημα σε δυνατή ταχύτητα για 5-10 λεπτά. Επειδή εγώ διακόσμησα τα μπισκότα χρησιμοποιώντας κορνέ, έφερα τη σύσταση του icing σε τέτοια μορφή, ώστε να είναι σφιχτό το μείγμα αλλά και τόσο ρευστό ώστε να μπορεί να περνάει μέσα από τη μύτη του κορνέ. Με ανάλογο τρόπο τσεκάρετε κι εσείς τη σύσταση που θέλετε να έχει το icing. Σε γενικές γραμμές πάντως το θέλουμε πολύ πηχτό.
3. Μέχρι να ετοιμάσουμε το icing, λογικά θα έχουν κρυώσει και τα μπισκότα, άρα...ήρθε επιτέλους η ώρα για ένα από τα πιο διασκεδαστικά κομμάτια: το στόλισμα! Εδώ δεν έχει κανόνες, απλά αφήστε τη φαντασία σας ελεύθερη!!
Αυτό ήταν! Τα μπισκότα είναι πανέτοιμα για φάγωμα, για στόλισμα, ακόμα και δωράκι μπορείτε να τα πάτε! Είναι πολύ εύκολη συνταγή, ειδικά άμα τη φτιάξεις μια φορά και ''μάθεις τα κολπάκια'' μετά τη φτιάχνεις με κλειστά μάτια. Χάρηκα πολύ που τα έφτιαξα, μου έφυγε ο καημός και μπόρεσα επιτέλους να σας δώσω και τη συνταγή! Πείτε μου στα σχόλια πως σας φάνηκε η συνταγή και αν σκοπεύετε να τα δοκιμάσετε μέσα στις γιορτές! Εμπρός, πάρτε παιδιά, αδέρφια, σκυλιά, γατιά και βάλτε μπρος για τα gingerbread cookies! :) Αν φτιάξετε αυτή τη συνταγή θα χαρώ να δω φωτογραφία με τις δημιουργίες σας στο Instagram, ανεβάζοντας τη φωτογραφία απλά κάντε με tag (username: @ilianaa_mac ). Εμείς θα τα πούμε στο επόμενο Blogmas post, σε 2-3 μέρες. Μέχρι τότε...
2 σχόλια
Φαίνονται πολύ νόστιμα!Θα κρατήσω τη συνταγή σου!
ΑπάντησηΔιαγραφήΣ'ευχαριστώ, είμαι σίγουρη πως θα σου αρέσουν!! Αν τα φτιάξεις θα χαρώ να μου στείλεις φωτογραφία στο Instagram! :) Πολλά φιλιά xx
Διαγραφή