Blogmas: Christmas sugar cookies
12/06/2014 02:57:00 μ.μ.
Και φτάσαμε αισίως στο 3o post της σειράς ''Blogmas''! Ελπίζω η καινούργια στήλη να αρέσει σε εσάς όσο και σε εμένα, χαίρομαι πολύ όταν γράφω posts για εδώ!! Σήμερα σας έχω μια συνταγή, όχι και ιδιαίτερα εύκολη, κυρίως όταν πρόκειται να ζωγραφίσεις στο τέλος τα μπισκοτάκια :P (δεν ξέρω εσείς πως θα τα ζωγραφίσετε αν τα φτιάξετε, αλλά εμένα με παίδεψε πολύ μέχρι να αποφασίσω τι σχεδιάκια θα κάνω,χιχι). Φέτος είναι η πρώτη χρονιά που φτιάχνω Χριστουγεννιάτικα μπισκότα, το είχα καημό η αλήθεια είναι, αλλά μου άρεσαν πολύ και σίγουρα θα τα ξαναφτιάξω μέσα στις γιορτές :) Πάμε όμως στη συνταγή;;
Υλικά για τη ζύμη:
- 2 φλ. τσαγιού αλεύρι για όλες τι χρήσεις (και λίγο ακόμα για όταν θα ανοίξουμε τη ζύμη)
- 1 και 1/4 κουτ. γλυκού baking powder
- 1/4 κουτ. γλυκού αλάτι
- 3/4 φλ. τσαγιού κρυσταλλική ζάχαρη
- 1 μεγάλο αυγό
- 1 βανίλια ή λίγο χυμό πορτοκαλιού
- 70 γρ. βούτυρο
Υλικά για το icing:
- 4 φλ. τσαγιού ζάχαρη άχνη
- 2 ασπράδια μεγάλων αυγών, ελαφρώς χτυπημένα
- 2 κουτ. σούπας χυμό λεμονιού (μπορεί να χρειαστεί στη συνέχεια να συμπληρώσετε και λίγο ακόμα, ανάλογα την πυκνότητα)
- Χρώμα ζαχαροπλαστικής (προαιρετικά)
Smart tips:
- Καλό είναι τα υλικά να είναι σε θερμοκρασία δωματίου.
- Τα ψημένα κουλουράκια διατηρούνται φρέσκα για 4 ημέρες, με ή χωρίς icing.
- Η συνταγή βγάζει περίπου 25 μπισκοτάκια, ανάλογα με το μέγεθος των κουπ-πατ.
- Η ποσότητα για το icing εμένα μου βγήκε πολύ και χρειάστηκε να πετάξω λίγη. Αν δεν έχετε σκοπό να στολίσετε πολύ τα μπισκοτάκια, καλύτερα να φτιάξετε λιγότερη ποσότητα. Επίσης μπορείτε να προσθέσετε χρώμα ζαχαροπλαστικής για πιο πολύχρωμα αποτελέσματα!!
Περνάμε στην εκτέλεση...:
- Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι, το baking powder και το αλάτι.
- Στο μίξερ βάζουμε το εξάρτημα που χτυπάμε τη ζύμη για ψωμί (φαίνεται στην από πάνω φωτογραφία). Στον κάδο του μίξερ χτυπάμε το βούτυρο, για 1 λεπτό, σε μεσαία ταχύτητα. Μετά το ένα λεπτό, σταματάμε το μίξερ και με ένα κουτάλι βγάζουμε από το εξάρτημα του μίξερ το βούτυρο που έχει κολλήσει.
- Σε ένα μπολάκι χτυπάμε το αυγό με τη βανίλια ή το χυμό πορτοκαλιού. Ανοίγουμε πάλι το μίξερ στη μεσαία ταχύτητα, προσθέτουμε στο βούτυρο το μείγμα του αυγού και χτυπάμε για 30 δευτερόλεπτα περίπου, μέχρι να ομογενοποιηθούν. Σταματάμε το μίξερ και πάλι με ένα κουτάλι βγάζουμε το μείγμα που έχει κολλήσει στο εξάρτημα του μίξερ.
- Συνεχίζουμε να χτυπάμε το μείγμα στην χαμηλή ταχύτητα και ρίχνουμε σταδιακά το μείγμα με το αλεύρι που φτιάξαμε στην αρχή. Χτυπάμε για περίπου 1 λεπτό ακόμα μέχρι να ομογενοποιηθούν και να γίνουν μια ωραία ζύμη.
- Βάζουμε τη ζύμη σε ένα κομμάτι μεμβράνης, την τυλίγουμε και την βάζουμε στο ψυγείο 2 ώρες για να σφίξει.
- Αλευρώνουμε πολύ καλά την επιφάνεια στην οποία θα δουλέψουμε τη ζύμη. Ρίξτε αρκετό αλεύρι στη ζύμη, δεν θέλουμε να κολλήσει η ζύμη και να χαλάσει το σχέδιο των μπισκότων. Ανοίξτε τη ζύμη περίπου στο πάχος ενός μολυβιού, δεν θέλουμε να είναι πολύ λεπτή.
- Αλευρώνουμε ακόμα και τα κουπ- πατ που θα κόψουμε τα μπισκότα. Κόβουμε τα μπισκότα με τα κουπ-πατ που θέλουμε και τα βάζουμε σε ένα ταψί με αντικολλητικό χαρτί. Προσοχή: δεν θέλουμε να είναι πολύ κολλητά τα μπισκότα μεταξύ τους, γιατί μπορεί να κολλήσουν και να χαλάσουν το σχέδιο!
- Ψήνουμε τα μπισκότα σε προθερμασμένο φούρνο στους 180oC για περίπου 7 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν στις άκρες. Τα αφήνουμε να κρυώσουν για μισή ώρα τουλάχιστον.
Έφτασε η ώρα για το icing....
- Στο μίξερ ρίχνουμε όλα τα υλικά και χτυπάμε σε μέτρια ταχύτητα για περίπου 5 λεπτά μέχρι να γίνει μια παχιά κρέμα που ''στέκεται'' και δεν είναι ρευστή. Αν είναι ρευστή, όταν θα πάμε να διακομίσουμε τα μπισκότα, θα ''τρέχει'' και δεν θα γίνει ωραίο το αποτέλεσμα. Αν από την άλλη, το icing βγει πιο πυκνό από ότι το θέλουμε, προσθέτουμε λίγο λεμόνι μέχρι να το φέρουμε στην υφή που θέλουμε.
- Για να κάνουμε τα σχέδια που θέλουμε στα μπισκότα μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ένα κορνέ με πολύ λεπτή μύτη, ένα σακουλάκι τροφίμων (αν βάλουμε μέσα το icing, το δέσουμε από πάνω και κόψουμε λίγο την άκρη του κάτω μέρους της σακούλας, κάτι σαν κορνέ δηλαδή) ή ότι άλλο θέλουμε! (εγώ βρήκα μια σύριγγα και έκανα τη δουλειά μου. Βέβαια με δυσκόλεψε πολύ,ειδικά στην αρχή, αλλά στην ανάγκη..). Σε αυτό το σημείο μπορούμε να χρωματίσουμε λίγο ή όλο το icing. Και τώρα απλά βάζουμε φαντασία και αφήνουμε ελεύθερα τα ταλέντα μας στη ζωγραφική χαχα :P
Αυτή ήταν και η πρώτη συνταγή για τη στήλη ''Blogmas''! Πως σας φάνηκε;; Θα τη δοκιμάσετε;; Αν θέλετε να με ρωτήσετε κάτι, γράψτε μου στα σχόλια!! Εμείς τα λέμε στο επόμενο post, την Κυριακή (δηλαδή αύριο :P) Μέχρι τότε...
Να περνάτε καλά και πολλά φιλιά!!
0 σχόλια